Caframo EcoFan™

EcoFan™ är en värmedriven fläkt som är konstruerad för att cirkulera värmen från en kamin eller vedspis runt i rummet för en bättre värmespridning. Fläkten använder inte batteri eller nätanslutning.

» Sortiment
» Teknisk information
» Så fungerar EcoFan™
» Användarmanual
» Garantivillkor
» Frågor och svar


Sortiment

EcoFan™ 810

810-modellen passar för arealer upp till ca. 30-35 m².

Modell 810 ersätter den tidigare 800:an och har förbättrad prestanda i form av större luftflöde över ett bredare intervall av yttemperaturer.

Maximal yttemperatur på kaminen/spisen: 340ºC. Bäst effekt nås vid ca 200 - 250ºC.

Pris (inkl. moms): 1.595 SEK
EcoFan™ 812

812-modellen passar för större arealer, samt vid hög takhöjd. Den cirkulerar 50% mer luft än 810-modellen.

Maximal yttemperatur på kaminen/spisen: 340ºC. Den bästa effekten nås vid ca 200 - 250ºC.

Pris (inkl. moms): 1.995 SEK

EcoFan™ 806

Den här fläkten är speciellt konstruerad för kaminer/spisar med lägre yttemperatur som t.ex. gas, täljsten osv. Den tål inte temperaturer över 150ºC.

Pris (inkl. moms): 2.495 SEK

Teknisk information

Fläkten har ett termoelektriskt element som fungerar som en liten generator, denna generator driver fläktens motor. När generatorn blir utsatt för en temperaturskillnad mellan topp och botten, producerar den elektricitet. Botten av enheten blir uppvärmd av foten till fläkten, medan toppen blir avkyld av fläktbladen. Denna effekt kallas för ”Seebeck effekten”, en förklaring till denna, se nedan.

Enheten som producerar ström är en unik halvledare baserad på Seebeck-effekten. När två olika halvledare (p-typ och n-typ) är ihopkopplade kommer de att etablera en elektrisk potentialskillnad. Genom att påföra en temperaturskillnad över dessa halvledarelementen leder det till en förflyttning av elektroner. Dessa elektroner kommer då att strömma genom ledningarna kopplade till den lilla elektromotorn och få den att gå runt. Och därmed blåser fläkten!


Så fungerar EcoFan™

Klicka på länken nedanför för att hämta/visa en film om EcoFan™ (MPEG-film).

 » EcoFan™-Film (9 Mb)


Klicka på länken nedan för att ladda ner en beskrivning av hur fläkten fungerar (PDF-dokument).

» Så fungerar EcoFan™ (228 kb)


Användarmanual

Klicka på länken nedan för att ladda ned en användarmanual i form av ett PowerPoint-dokument.

» Användarmanual (254 kb)


Garantivillkor

EnergiExperten lämnar 2 års garanti på fläktar som är köpta i Sverige direkt från oss, mot uppvisande av kvitto. Garantin täcker inte onormalt bruk eller skador orsakade av olycka, felanvändning eller sönderbrytning på grund av yttre påverkan som följd av slag, fall eller liknande. Exempel på sådan skada som inte täcks av garantin är överhettning.


Frågor och svar

1. Vad är fördelen med EcoFan™?

EcoFan™ har ett unikt miljövänligt sätt att fördela värmen från en kamin i ett rum. Det sker utan användning av andra energikällor än själva värmen från kaminen. Förutom att man uppnår en jämnare och mer behaglig spridning av värmen i rummet reduceras förbrukningen av ved. EcoFan™ använder en känd termodynamisk princip att på ett unikt sätt utnyttja temperaturskillnaden mellan två metalldelar för att generera ström som driver fläkten.

2. Användande av EcoFan™ som termometer och eldningshjälp

Du kan faktiskt använda EcoFan™ som en termometer genom att följa med på hastigheten av fläktbladet. När kaminen börjar bli varm startar fläkten och på samma sätt vet man att det är dags att lägga på mer ved när fläkten saktar ner och stannar.

3. Hur varm måste kaminen vara för att EcoFan™ ska börja fungera?

EcoFan™ börjar snurra när foten uppnår en temperatur om ca 65º C.

4. Vad är rekommenderar temperatur på kaminen?

Den bästa temperaturen för EcoFan™ är samma som rekommenderad temperatur för vedkaminer vilket är mellan 230º C och 340º C. Man bör flytta fläkten från kaminen om temperaturen på kaminen överstiger 340º C.

5. Vad täcker garantin?

EnergiExperten lämnar 2 års garanti på fläktar som är köpta i Sverige direkt från oss mot uppvisande av kvitto. Garantin täcker inte onormalt bruk eller skador orsakade av olycka, felanvändning eller sönderbrytning som beror på yttre påverkan som följd av slag, fall eller liknande. Exempel på sådan skada som inte täcks av garantin är överhettning.

6. Hur vet jag om min kamin är för varm?

Vi rekommenderar att man använder en termometer vilket även ger en säkrare användning av kaminen.

7. Kan jag använda min EcoFan™ på en öppen spis?

Du kan dessvärre inte få full effekt av att ställa din EcoFan™ på en spishylla. Orsaken är att den behöver stå på ett underlag som är ca 65º C och det måste finnas tillgång till kallare luft bakom fläkten för att den ska kunna fungera som avsett.

8. Hur ska EcoFan™ förvaras när den inte är i bruk?

När du väl har placerat din EcoFan™ på kaminen finns det ingen anledning att ta bort den. Om du ändå vill förvara den på något annat ställe så var försiktig så att den inte kan välta eller på annat sätt skada fläktbladen.

9. Var kan jag köpa en EcoFan™?

- EcoFan-fläktar kan beställas i vår » nätbutik.

Du kan även ta kontakt oss per telefon 070-6019937 eller via e-post på info@energiexperten.se.

10. Behöver EcoFan™ underhåll?

EcoFan™ är konstruerad för att användas i åratal utan att behöva något underhåll. Om det finns behov av att rengöra fläkten så använd en mjuk duk att lätt torka av den. Se till att fläkten inte går runt och att den inte är het när du tar på den!


-
Beställ online!

Du kan enkelt beställa produkter från vår webbsida. Klicka på länken nedan för att beställa nu!

-
Informationsmaterial
 
© 2011 EnergiExperten.se / Upp ↑